De Bloedsuikerspiegel

Voelt het soms of je energieniveau wel een oppepper kan gebruiken? Heb je gedurende de dag veel zoete, lekkere trek? Kun je onmogelijk een paar uur zonder eten en ben je regelmatig ‘hangry?’ Grote kans dat dit met je bloedsuikerspiegel te maken heeft.

Maar hoe werkt de bloedsuikerspiegel precies? En welke invloed heeft voeding op de bloedsuikerspiegel? Hieronder lees je er alles over en we geven meteen 5 tips om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?
Na de maaltijd worden koolhydraten uit voeding afgebroken tot glucose. Glucose wordt opgenomen en komt in het bloed terecht. Als glucose in het bloed zit, stijgt de bloedsuikerspiegel. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat glucose in de cellen wordt opgeslagen zodat er energie van kan worden gemaakt. Een overschot aan glucose wordt omgezet in vet. Ook als de bloedsuikerspiegel daalt, zorgt ons lichaam voor balans. Dit doet de alvleesklier door de aanmaak van glucagon.

Snelle koolhydraten
Het ene voedingsmiddel laat de bloedsuikerspiegel meer schommelen dan het andere voedingsmiddel. Snelle koolhydraten, zoals suiker, koekjes, brood en frisdrank hebben een sterke invloed waardoor bloedsuikerschommelingen groot zijn. Dit zorgt ervoor dat je steeds opnieuw die lekkere trek hebt.

Langzame koolhydraten
Er zijn ook koolhydraten die een trage invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Dit zijn koolhydraten die rijk zijn aan vezels, zoals groente en fruit. Doordat ze langzamer worden afgebroken, stijgt de bloedsuiker veel geleidelijker. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel en heeft je lichaam minder behoefte aan een nieuwe sugarkick.

5 tips om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

 1. Start je dag met een eiwitrijke maaltijd
  Eiwitten worden langzamer afgebroken dan koolhydraten. Zo houden ze de bloedsuikerspiegel stabiel. Hierdoor heb je gedurende de dag minder snaaitrek. Begin je dag dus met een omelet of met kwark, fruit, noten en zaden.
 2. Eet voldoende vezels
  Koolhydraten die veel vezels bevatten worden langzamer afgebroken waardoor je bloedsuikerspiegel minder gaat schommelen. Groente en fruit bevatten de juiste vezels.
 3. Vermijd snelle suikers
  Gebruik zo min mogelijk snelle suikers zoals koekjes, snoep, frisdrank, wit brood en witte pasta’s. Deze voedingsmiddelen zorgen voor hoge pieken in de bloedsuikerspiegel.
 4. Kies voor gezonde vetten
  Het eten van omega-3 vetzuren zorgt ervoor dat je cellen goed blijven reageren. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je bloedsuiker goed wordt gemanaged. Vette vissen zoals haring, zalm, makreel en sardines zijn een goede bron van deze onverzadigde omega-3 vetzuren.
 5. Beweeg op een nuchtere maag
  Door te bewegen verbrand je de koolhydraten die je via je voeding binnenkrijgt. Hiermee voorkom je dat het overschot aan energie als vet wordt opgeslagen. Bovendien zorgt bewegen ervoor dat je beter op insuline reageert waardoor je bloedsuiker beter wordt geregeld. Vooral bewegen op een nuchtere maag heeft een gunstig effect. Eerst sporten, dan eten dus.

Ter ondersteuning helpen wij je graag met een passend supplement.