Zonbescherming van binnenuit

We willen allemaal genieten van al het goede dat de zon ons te bieden heeft. Het is daarbij wel heel belangrijk om je huid goed te verzorgen, zodat je huid ook onder invloed van de zon in goede conditie blijft. De negatieve effecten van de zon kennen we immers allemaal.

De zon, we hebben het nodig!
Wij mensen hebben zonlicht nodig. De zon maakt ons vrolijk, is goed voor onze botten en ondersteunt de weerstand. Dat komt omdat onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D wordt aangemaakt en dat is heel belangrijk voor ons lichaam. Vitamine D is namelijk van belang voor de samenstelling van je botten en voor de opbouw van sterke tanden. Daarnaast zorgt vitamine D mede voor een goede weerstand en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.

Smeren!
Vijftien tot twintig minuten onbeschermde blootstelling aan de zon is voldoende om van de gezondheidsvoordelen van de zon te genieten. Daarna is het gebruik van een goede zonnebrandcrème een must. Smeren blijft namelijk belangrijk als je de zon in gaat.

Maar als je je huid beschermt tegen zonlicht door het gebruik van een zonnebrandcrème of door het dragen van beschermende kleding, wordt de lichaamseigen aanmaak van vitamine D wel flink verminderd. Waarom moet je je dan toch insmeren met een zonnebrandcrème?

Het gebruik van een zonnebrandcrème is belangrijk, omdat de zon ook een negatieve impact heeft op je gezondheid. UV-straling uit zonlicht zorgt weliswaar voor de aanmaak van vitamine D en bruining van de huid, maar zodra de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, zorgt UV-straling er ook voor dat het aantal vrije radicalen in je huid toeneemt. Deze vrije radicalen hebben een negatieve invloed en verouderen de huid.

Zo beschermen we de huid van binnenuit
Bescherming tegen de schadelijke invloeden van de zon is noodzakelijk. Naast het gebruiken van een zonnebrandcrème, het dragen van beschermende kleding en het opzoeken van de schaduw is het mogelijk om de huid van binnenuit te beschermen tegen de zon. Hierin kunnen bepaalde voedingsstoffen een belangrijke rol spelen. Hoe mooi is het dat je jezelf tegen schadelijke UV-straling kunt beschermen met behulp van voeding!

Er zijn stoffen die je huid van binnenuit een beschermingsfactor geven. Deze zogenaamde antioxidanten, waaronder vitamine C en E, zijn krachtige vrije radicalen vangers die de huid van binnenuit beschermen en in goede conditie en jong houden. Een gezond voedingspatroon rijk aan onder meer groente en fruit bevat veel van deze voedingsstoffen. Wij hebben een aantal voedingsmiddelen die je tegen de zon kunnen beschermen op een rij gezet.

Welke voeding beschermt van binnenuit tegen de zon

 • Tomaat (bètacaroteen, vitamine C en E en lycopeen)
 • Wortel (bètacaroteen en vitamine C)
 • Abrikoos (bètacaroteen en zeaxanthine)
 • Perzik (bètacaroteen, vitamine C en E en lycopeen)
 • Blauwe bessen (vitamine C en E)
 • Cantaloupe meloen (vitamine A en C)
 • Kersen (bètacaroteen, vitamine C en quercetine)
 • Papaja (bètacaroteen, vitamine C en E en lycopeen)
 • Rode, gele en oranje peper (bètacaroteen, vitamine C en lycopeen)
 • Watermeloen (lycopeen)
 • Groene thee (polyphenolen)

Eet het volop en geniet veilig van de zonnige zomer.

Waar nodig kan je je voeding aanvullen met een voedingssupplement voor extra bescherming van binnenuit. Bijvoorbeeld tijdens je zonvakantie als je veel intensiever aan de zon wordt blootgesteld. Met New Care Zomerbruin ga je goed voorbereid en beschermd de zon tegemoet.