Tim de Vries

Geboortejaar: 1978
Sport: Handbiken
Belangrijkste resultaat: Wereldkampioen 2017

Ten gevolge van een trampoline-ongeval in mei 1997 is Tim zijn linker onderbeen inclusief knie verloren (knie-ex articulatie). Trampoline springen deed hij destijds als sport en had net zijn debuut gemaakt in de A-klasse. Dit is de hoogste klasse waarin hij het moest opnemen tegen de absolute top. Na zijn ongeval heeft Tim beide schouders onder zijn revalidatie gezet en na 1.5 week kon hij het ziekenhuis verlaten. Vanuit huis kon hij zijn revalidatie voortzetten en in augustus 1997 liep hij op een prothese. Datzelfde jaar haalde hij ook nog zijn rijbewijs. Hij belandde in de sportschool omdat hij toch zijn conditie op pijl wilde houden. Hier had hij veel plezier in maar was eigenlijk toch op zoek naar een meer competitieve sport. Dit vond hij in roeien in 2005.

Na een korte roeicarrière maakte Tim in september 2010 de keuze om te gaan handbiken. In april 2011 wordt hij uitgezonden naar zijn eerste Worldcup in Sydney. Daar behaalt hij zowel op de tijdrit als de wegwedstrijd een 5e plaats. Dit is voldoende om gekwalificeerd te worden voor de Wereldkampioenschappen Paracycling in Denemarken later dat jaar!

In Denemarken behaalt hij zijn Paralympische nominatie door 4e te worden in de wegwedstrijd. Tim gaat een traject in van veel trainingskampen in het buitenland en verkrijgt een A-status door zijn prestatie. In mei 2012 zet Tim zijn nominatie om in kwalificatie voor de Paralympische Spelen. Helaas kreeg Tim geen startplek op de Spelen, omdat hij van de 5 gekwalificeerde mannen de laagst gekwalificeerde was. Er waren 4 startplaatsen en Tim bleef als enige gekwalificeerde thuis. Na deze teleurstelling besluit hij keihard door te trainen en dit resulteert uiteindelijk in het winnen van het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Tim heeft van 2012 t/m 2015 werd viermaal op rij Nederlands Kampioen tijdrijden. Tevens behaalt hij na succesvolle Worldcups in 2013 zijn eerste bronzen WK-medaille op de tijdrit. In 2015 weet Tim als eerste H5 handbiker het wereldbekertoernooi te winnen. Als gevolg van deze goede resultaten heeft zich gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro!

Op woensdag 14 september 2016 werd de tijdrit (van 2 rondes á 10 km.) gereden, waaraan Tim ontzettend goed begon. Na de eerste ronde had Tim ± 15 sec. voorsprong op de rest van het veld. Helaas heeft Tim dat in de tweede ronde niet vol kunnen houden, waardoor hij net buiten de medailleposities viel. Tim eindigde als beste Nederlander op de vierde plaats.

Op donderdag 15 september 2016 werd de wegwedstrijd gereden (van 4 rondes á 15 km.), waaraan Tim ook sterk begon. Tim had na twee rondes een voorsprong genomen van ± 20 á 25 sec. op de rest van het veld, in de hoop dat iemand met hem mee zou gaan, om zo de wedstrijd hard te maken. Helaas ging er niemand met hem mee, waarna hij zich in de derde ronde terug liet zakken in het peloton. In de vierde, en dus laatste, ronde op ± 800 mtr. voor de finish, stuurde Tim, gelegen op de tweede positie, de voorlaatste bocht in, waarbij het noodlot toesloeg, want hij reed lek. Hierdoor kon Tim onmogelijk zijn tweede positie vasthouden en werd hij, vlak voor de streep, door alle renners ingehaald en werd hij negende.

In 2017 maakte Tim een langgekoesterde droom waar. Na jaren concurreren met Alessandro Zanardi is het Tim ditmaal in Zuid-Afrika gelukt de wegwedstrijd te winnen tijdens het Wereldkampioenschap. Daarmee kroonde hij zichzelf voor het eerst tot wereldkampioen. De dag ervoor was Tim al in de buurt om wereldkampioen te worden op de tijdrit, maar daar pakte hij op 2,6 seconden van Zanardi de tweede plaats.

Momenteel is Tim volop in voorbereiding op de Paralympische Spelen van Tokyo 2020.

Afbeelding