Tilburg Trappers

Tilburgse IJssportclub Tilburg Trappers is een ijshockeyclub uit Tilburg. Het eerste team ging in 2015 in de Oberliga (de derde divisie van Duitsland) spelen. Tot 2015 kwam Tilburg Trappers uit in de Nederlandse Eredivisie, maar door het relatief lage niveau van het Nederlandse ijshockey besloot de club in Duitsland te gaan spelen. Tilburg Trappers won vijftien keer het Nederlandse landskampioenschap en vijftien keer de Nederlandse beker.

Op 21 oktober 1938 wordt TIJSC (Tilburgsche IJs Sport Club) opgericht. Nadat de club op 18 januari 1939 officieel erkend is, wordt de eerste wedstrijd op 3 maart 1939 tegen een team uit Brussel gespeeld. Tilburg verliest deze wedstrijd met 6-2. In het seizoen 1946/47 mag de club zich voor het eerst officieel kampioen van Nederland noemen.

Omdat in 1952 de thuisbaan van TIJSC, de ijsbaan aan de Elzenstraat, wordt gesloten, wordt er enkele jaren geen ijshockey gespeeld in Tilburg. Met het openen van de kunstijsbaan Theresia in 1964 komt hier weer verandering in. TIJSC gaat door onder de naam TIJSC Tilburg Trappers. Na vijf jaar wordt de nieuwe overdekte ijsbaan de Pellikaanhal de nieuwe thuishaven van de Trappers.

Tilburg wint de competitie zes keer achter elkaar vanaf het seizoen 1970/71 tot het seizoen 1975/76. In deze zes seizoenen winnen de Tilburgers 131 wedstrijden, spelen drie keer gelijk en verliezen acht keer. In het het seizoen 1974/75 wordt zelfs 32 keer achter elkaar gewonnen. Vanaf het seizoen 1972/73 wordt ook de bekercompetitie in Nederland geïntroduceerd. Trappers wint de eerste vier edities. Tegelijkertijd wordt ook nog eens de halve finale van de Europa Cup gehaald.

Na de jaren tachtig, die worden afgesloten zonder kampioenschappen, weten de Trappers in de jaren negentig weer drie keer kampioen te worden en vier keer de beker te winnen. Vanaf 1998 speelt het team op de huidige thuishaven, de Stappegoorijsbaan. In het seizoen 2000/01 weet de club nog een keer de dubbel te pakken en in 2005/06 wordt de beker weer gepakt. Op zondag 18 maart 2007 wordt voor de twaalfde keer de landstitel gepakt, nadat Heerenveen in de play-off-finale met een 'clean sweep' naar huis wordt gestuurd: 3-0.

Seizoen 2007/08 is voor de Trappers erg succesvol. De supercup, de beker, en het landskampioenschap worden gewonnen. De Flyers uit Heerenveen waren wederom de tegenstander in de finalereeks. Tilburg Trappers werd op 22 maart kampioen in de uitwedstrijd tegen Heerenveen en sloot de play-off-finale af met een 3-1-overwinning.

Tijdens seizoen 2012/13 speelde Dale Weise van de Vancouver Canucks als eerste actieve speler uit de NHL tijdelijk voor de Tilburg Trappers. Het seizoen wordt afgesloten met een play-off finale plaats die verloren gaat tegen HYS The Hague. Tilburg Trappers weet dit seizoen wel de beker te veroveren. Seizoen 2013/14 is een succesvol seizoen voor Tilburg Trappers; zowel het landskampioenschap, de beker als de Ron Berteling Schaal (Super Cup) worden binnengehaald.

Seizoen 2014/15 is het laatste seizoen dat het eerste team van Tilburg Trappers uitkomt in de Nederlandse competitie. In dit seizoen weet Tilburg Trappers wederom alle prijzen binnen te halen; de beker, de Ron Berteling Schaal én het kampioenschap worden gewonnen, telkens is UNIS Flyers Heerenveen de verliezend tegenstander in de finales.

Tilburg Trappers ging in het seizoen 2015/16 in de Duitse Oberliga Nord spelen, de derde divisie van Duitsland. Hierin werd de club dat seizoen kampioen door in de finaleserie (best of five) EHC Bayreuth met drie wedstrijden tegen nul te verslaan. Aan het kampioenschap was geen promotie verbonden, omdat voor het seizoen al was afgesproken dat Tilburg Trappers ook in 2016/17 in de Oberliga zou spelen. Hierin werd de club ook dat seizoen kampioen. Ditmaal wonnen de Tilburgers in de finaleserie met drie wedstrijden tegen één van Tölzer Löwen. Er was opnieuw - volgens afspraak - geen promotie verbonden aan het kampioenschap.

Afbeelding