Waarom een dosering hoger dan de ADH?

Doseringen van vitaminen en mineralen in voedingssupplementen liggen vaak hoger dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) ook wel Referentie-Inname (RI) genoemd. Dit is om rekening te houden met een verhoogde behoefte doordat je bijvoorbeeld ouder wordt, zwanger bent of heel fanatiek sport. Maar ook door stress of langdurig medicijngebruik kan de behoefte hoger zijn. En een hogere dosering kan een meer optimale situatie geven.

Optimale gezondheid
Binnen de wetenschap wordt steeds meer op een andere manier naar gezondheid gekeken en er worden nieuwe functionaliteiten ontdekt. Zo ging het bij vitamine D vroeger vooral om de botgezondheid, maar nu zijn ook effecten aangetoond op het immuunsysteem (weerstand), de spieren en op het gebruik van calcium door het lichaam. Ook van vitamine C is inmiddels bekend dat dit – bij een hogere dosering – waardevol is tijdens en na zware fysieke inspanning. Dit zijn zo twee situaties waarin mensen baat hebben bij hogere doseringen, die voor hen een meer optimale vitaminestatus geeft.

Veilig gebruik
Belangrijk om te weten is dat voor veel vitaminen en mineralen een ruime marge zit tussen wat wordt aanbevolen (de ADH/RI) en de veilige bovengrens. Dat is het niveau waarbij is aangetoond dat bij langdurig gebruik geen nadelige effecten optreden. Voor vitamine E heeft de Europese organisatie voor voedselveiligheid (EFSA) een bovengrens gesteld op 300 mg per dag, dat is 2500% van de ADH/RI. Dergelijke hoge percentages van de ADH/RI zijn dus absoluut niet vreemd. dVoor vitamine B1, B2, B12 en pantotheenzuur is zelfs geen veilige bovengrens vastgesteld. Dat is omdat geen negatieve effecten zijn waargenomen.