Maaike Brandwagt

Geboortedatum: 08-05-1998
Sport: Wielrennen
Vereniging: Hanzerenners Zwolle
Belangrijkste resultaat: Goud op NK 2013 met ploegenachtervolging

Maaike Brandwagt is geboren op 8 mei 1998. Zij groeide op in Zwolle en raakte op 7-jarige leeftijd, na het zien van de Tour de France op televisie, besmet met het wielervirus. Voordat ze op de fiets stapte deed Maaike aan zwemmen en turnen. “Ze verklaarden mij voor gek toen ik zei dat ik ging wielrennen”, vertelt Maaike, die al snel veel lol beleefde aan fietsen.

"Ik zat toen in groep 3 van de basisschool en kreeg les van juffrouw Hannie, de schoonmoeder van Kirsten Wild. Sindsdien ben ik een groot fan van Kirsten en nog altijd is zij mijn grote voorbeeld." Juffrouw Hannie vertelde in de klas regelmatig met trots over de prestaties van Kirsten. "Ik heb toen ook een wielershirt van Kirsten gekregen, met haar handtekening er op. Geweldig." Uiteraard trainde Maaike vaak in het shirt van wereldtopper Kirsten Wild, maar tijdens wedstrijden droeg zij de kleding van Hanzerenners Zwolle. In het shirt van de Zwolse wielervereniging boekte zij op zondag 18 april 2010 haar eerste overwinning. In het Gelderse Doetinchem demarreerde zij een halve ronde voor het einde van de wedstrijd en kwam vervolgens alleen aan bij de streep. In de jaren daarna maakte de Zwolse regelmatig de gang naar het podium, al liet haar doorbraak op nationaal niveau nog op zich wachten. Als eerstejaars nieuweling kende Maaike in 2013 een wisselvallig wegseizoen, maar op woensdag 24 juli 2013 stond zij er ineens. Op het Nederlands kampioenschap wielrennen in Chaam finishte ze knap als vijfde. "Dat had ik toen echt niet verwacht. Ik ging voor een plek bij de eerste tien, dus vijfde was natuurlijk helemaal fantastisch."


Na haar vijfde plaats op het NK maakte Maaike Brandwagt een paar weken later de overstap van de weg naar de baan. "Sinds de opening van Omnisport Apeldoorn (eind 2008) train ik in de winterperiode op de baan. Dat vind ik eigenlijk net zo leuk." Op de baan boekte Maaike in het najaar van 2013 nog enkele grote successen. Op zaterdag 16 november werd zij op haar thuisbaan zelfs Nederlands kampioen op het onderdeel ploegenachtervolging. In Omnisport Apeldoorn kwam Maaike samen met Maaike Boogaard, Arianna Pruisscher en Hetty van de Wouw uit in de categorie ‘nieuweling meisjes’. En nadat de ploegenachtervolging was gewonnen, pakte Maaike - samen met Maaike Boogaard - diezelfde dag ook nog brons op het NK Teamsprint. "Goud op de achtervolging was al fantastisch, maar met de bronzen plak van de teamsprint erbij kon mijn dag niet meer stuk.’’

Afbeelding