Laura de Vaan

Geboortedatum: 11-08-1980
Sport: Handbiken
Belangrijkste resultaat: Goud op tijdrit WK 2011 Segovia

Laura is opgegroeid in Limburg. Hier heeft ze de middelbare school doorlopen, om vervolgens in Nijmegen Nederlandse taal-en letterkunde te studeren. In het voorjaar van 2008 is ze getrouwd en verhuisd naar ’s-Hertogenbosch.

Door het missen van de laatste trede van de trap zit Laura sinds 1996 in een rolstoel. Omdat ze het sporten niet kon laten ging ze op zoek naar een rolstoelsport. Een aantal jaren deed ze met veel plezier aan rolstoeltennis, tot dit fysiek niet meer tot mogelijkheden behoorde. In 2004 maakte ze kennis met handbiken. Direct was ze verkocht.

Haar eerste wedstrijd reed ze in 2005. Nog in datzelfde jaar reed ze een Europees Kampioenschap en werd ze tot ieders verbazing derde. Na een razendsnelle start van haar sportcarrière was 2006 een teleurstellend jaar, maar herpakte ze zich uitstekend in 2007. Door haar goede prestaties op het WK nomineerde Laura zich voor de Olympische Spelen van 2008. Vervolgens pakte ze in 2009 nog twee medailles op het WK.

Sindsdien is Laura niet meer weg te denken uit de top van deze sport. Deelnames, records en medailles zorgen voor de ultieme droom: goud in Tokyo 2020!

Afbeelding