Juul Franssen

Geboortedatum: 18-01-1990
Sport: Judo
Belangrijkste resultaat: Goud op WK 2010 voor teams

Franssen, een slagersdochter, was vanaf haar vijfde al lid van de Judoclub Reuver. Eerst onder leiding van Thomas Korff, vervolgens de laatste jaren o.l.v. Rick Peeters. Door Peeters kwam ze op zevenjarige leeftijd terecht bij trainer/coach Eddie van de Pol in Helmond. Onder zijn leiding behaalde ze als junior het ene succes na het andere. Op haar 12e werd ze voor het eerst Nederlands kampioen in de klasse -15 jaar tot 44 kg. Later volgden nog nationale titels in de hogere gewichtsklassen bij -15 jaar. In 2006 werd ze, nadat ze een jaar eerder ook al eens tweede werd, Europees kampioen bij de aspiranten -57kg. In 2008 zou ze nogmaals de Europese titel behalen, nu bij de junioren -57kg. In haar laatste jaar als junior werd ze in Parijs 2e in dezelfde klasse. Hierna stapte ze over naar de senioren.

In januari 2010 werd zij officieel senior en is het haar doel om gouden medailles te winnen. In februari 2010 haalde ze meteen haar eerste seniorenmedaille door in Polen zilver te winnen op een World Cup. Mede hierdoor werd ze als opvolgster van Debora Gravenstijn geselecteerd voor de Europese- en Wereldkampioenschappen senioren. Bij het EK, waar ze haar internationale debuut maakte, werd ze 5e.

Later nam ze revanche op zichzelf door tijdens het WK voor teams in Antalya onder leiding van Marjolein van Unen en samen met haar teamgenoten het wereldkampioenschap op te eisen door in de finale Duitsland met 3-2 te verslaan. Franssen zelf won haar partij tegen Miryan Roper met ippon. In de halve finale hadden de Nederlandse judoka's al afgerekend met titelverdediger Japan. Ook dat duel werd met 3-2 gewonnen.
In 2012 wist Franssen zich niet te plaatsen voor de Spelen van Londen.
Franssen ging in 2008 de opleiding sports and education volgen aan de Fontys sporthogeschool in Tilburg.

Franssen werd in januari 2017 uit het Nederlands judoteam gezet. Als gevolg daarvan mocht ze niet meer meedoen aan internationale wedstrijden en trainingsstages met de nationale topsportselectie en beëindigde NOC*NSF op verzoek van de judobond haar A-status, waardoor zij geen aanspraak meer maakte op voorzieningen om haar topsportcarrière te ondersteunen. Dit kwam voort uit het feit dat ze haar trainingen gedeeltelijk afwerkte in Rotterdam in plaats van voltijds onder vaste bondstrainers op de centrale locatie in Papendal. Franssen studeerde op dat moment in Rotterdam en trainde daar bij Budokan onder trainer Mark van der Ham.

De bij de judobond in ongenade geraakte Juul Franssen kan met steun uit onverwachte hoek haar topsportloopbaan voortzetten. In februari 2017 nam Schaatsorganisatie iSkate en onlinesportwinkel Athleteshop.nl het besluit de 27-jarige Limburgse te gaan ondersteunen tot en met de Zomerspelen van Tokio in 2020.

Afbeelding