Jacobine Klerx

Geboortedatum: 01-12-1994
Sport: Basketbal
Vereniging: Spirou Ladies Charleroi
Belangrijkste resultaat: Brons op Europacup in Amsterdam (2017)

 

Mijn naam is Jacobine Klerx, 23 jaar oud, professioneel basketballer en geboren en getogen in Waalwijk. Basketballen doe ik eigenlijk al heel mijn leven. Eerst in combinatie met andere hobby’s, daarna gecombineerd met mijn studie en nu focus ik mij volledig op mijn sport.

Door mijn ouders kwam ik al vroeg in aanraking met basketball en vanaf mijn zesde ben ik begonnen met trainen. Al snel merkte ik dat ik basketball ontzettend leuk vond en daarom is deze ball eigenlijk niet meer uit mijn leven verdwenen.

Van mijn 13e heb ik me alleen nog maar gefocust op basketball. Mijn droom was om uiteindelijk ons land op het hoogste Niveau te mogen vertegenwoordigen. Een van mijn talenten is mijn doorzettingsvermogen, wat er voor gezorgd heeft dat ik meerdere jeugd selecties heb behaald en daardoor op verschillende Europese Kampioenschappen heb gestaan. Inmiddels ben ik in het bezit van mijn diploma Sport en Bewegingseducatie aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en zit ik bij het Nederlands dames team.

De afgelopen jaren kwam ook 3 tegen 3 in ontwikkeling. Dit is een afgeklede versie van het normale basketball, waarbij de straatsfeer en 1 tegen 1 centraler staat dan bij 5 tegen 5. Met die selectie ben ik onder andere geweest in China en deze zomer in Manilla en hebben wij met het nationale 3x3 team (4 personen) een bronzen medaille gehaald op de Europese Kampioenschappen in Amsterdam.

Sinds 2017 ben ik fulltime gaan basketballen. Vanaf 2012 tot 2017 heb ik gespeeld bij Lecdetc.nl/Batouwe op het hoogste niveau in Nederland als semi prof. Met deze club hebben we verschillende prijzen behaald, 2x kampioen van Nederland en 2 keer de beker gewonnen. Sinds 2017 dus naar het buitenland gegaan en heb ik vorig seizoen mijn eerste prof jaar gespeeld in Chemnitz bij de ChemCats. Met dit team hebben we de final4 gehaald voor de beker competitie. De overgang van semi professioneel, 3 keer trainen per week en 1 keer krachttraining naar professioneel, 2 keer trainen per dag was een grote stap waar mijn lichaam aan heeft moeten wennen. Dit seizoen speel ik bij het damesteam van Charleroi in België en ik kijk er dan ook erg naar uit.

Mijn droom is beter worden in basketball, daarvoor gebruik ik aankomende seizoen om de volgende zomer weer te mogen aansluiten bij het Nederlandsteam, zowel 5 tegen 5 als 3 tegen 3. Dit team heeft nog een extra uitdaging namelijk in 2020 de Olympische spelen in Tokyo. Daar acte de presence geven is het mooiste wat mij kan overkomen en ik zal alles doen binnen mijn macht om dat te bereiken.

Afbeelding