Esther Akihary

Geboortedatum: 14-04-1987
Sport: Atletiek
Specialiteit: Sprint
Vereniging: AV Unitas
Belangrijkste resultaat: Nederlands kampioen 200 meter 2008


Akihary vestigde voor het eerst de aandacht op zich, toen zij op de Nederlandse kampioenschappen in 2008 op de 200 meter haar eerste en tot nu toe enige titel bij de senioren veroverde. Een jaar later volgde haar eerste internationale optreden op de Europese kampioenschappen U23 in het Litouwse Kaunas, waar zij deel uitmaakte van het Nederlandse viertal op de 4 x 100 meter estafette.

In 2010 werd Esther Akihary uitgezonden naar de Europese kampioenschappen in Barcelona, waar zij als reserveloopster was toegevoegd aan de Nederlandse 4 x 100 meter estafetteploeg. Ze kwam er echter niet in actie. Twee jaar later kwam ze dat wel. In de series van de 4 x 100 meter estafette werden de basisloopsters Jamile Samuel en Dafne Schippers, die beiden de finale van de 200 meter hadden bereikt, gespaard en nam de Nederlandse ploeg deel in de samenstelling van Esther Akihary, Marit Dopheide, Eva Lubbers en Kadene Vassell. Dit viertal slaagde erin, geholpen door de diskwalificaties van de ploegen van Groot-Brittannië en Zweden, om zich als vierde te plaatsen voor de finale. Hierin wisten Kadene Vassell, Dafne Schippers, Eva Lubbers en Jamile Samuel in de Nederlandse recordtijd van 42,80 seconden de zilveren medaille te veroveren.

Akihary werd in 2012 als reserveloopster van de Nederlandse 4 x 100 meter estafetteploeg tevens uitgezonden naar de Olympische Spelen in Londen, maar kwam daar niet in actie.
Esther Akihary, die lid is van AV Unitas in Sittard, woont sinds januari 2010 in Oss waar ze ook werkt als personal trainer en vitaliteitscoach.

Afbeelding