Hoe houd je je cholesterolgehalte gezond?

Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige substantie die van nature in je lichaam voorkomt. Cholesterol is heel belangrijk voor je lichaam, omdat het onmisbare functies heeft. Je lichaam gebruikt cholesterol bijvoorbeeld voor het maken van hormonen en vitamine D. Cholesterol is ook belangrijk om de wanden van je cellen (membranen) soepel te houden. En dat heeft alles te maken met je algehele gezondheid.

HDL en LDL cholesterol
Cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Het wordt daar in precies de juiste hoeveelheden vrijgegeven. Om te zorgen dat cholesterol op de juiste plek terechtkomt, wordt het vervoerd met een soort transportbootje. Dit zijn de lipoproteïnen, waarbij HDL en LDL de meest relevante zijn. LDL wordt het slechte cholesterol genoemd. Het vervoert cholesterol vanuit je lever via je bloed naar de weefsels. Daar wordt het gebruikt voor tal van lichaamsfuncties. HDL vervoert ongebruikt cholesterol terug naar de lever waar het kan worden hergebruikt of afgebroken. We noemen HDL ook wel het goede cholesterol. Het is belangrijk om een gezond cholesterolgehalte in je bloed te hebben, waarbij een goede verhouding tussen HDL en LDL essentieel is.

Voeding en leefstijl voor een normaal cholesterolgehalte
Je voeding en leefstijl leveren een belangrijke bijdrage aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte. Roken en weinig bewegen hebben een negatieve invloed en ook stress en overgewicht dragen hieraan bij. Naast een gezonde leefstijl is gezond eten erg belangrijk voor het behoud van een normaal cholesterolgehalte.

Vervang verzadigde vetten door onverzadigde vetten
Het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetzuren is gunstig voor het cholesterolgehalte. Verzadigde vetten zitten in alle bewerkte voedingsmiddelen, zoals koek, gebak, margarine, fastfood en alle kant-en-klaar producten. Onverzadigde vetten krijg je binnen door het eten van vette vis, plantaardige oliën, olijfolie, avocado, pitten, noten en zaden.

Eet voldoende vezels
Voor je cholesterolgehalte is het ook heel belangrijk om voldoende vezels te eten. Vezels binden zich in de darmen aan cholesterol (en andere vetten), waardoor het minder goed door je lichaam kan worden opgenomen. Eet gevarieerd, want het is belangrijk om verschillende soorten vezels binnen te krijgen. Vooral de vezels uit fruit (die pectines heten) en de vezels in haver en gerst (bètaglucanen) zijn relevant voor je cholesterolgehalte. Goede vezels zitten ook in peulvruchten en noten. Het Voedingscentrum adviseert vrouwen om minimaal 25 gram vezels per dag te eten. Voor mannen wordt minimaal 30 gram vezels per dag geadviseerd.

Gebruik kruiden en specerijen in overvloed
Kruiden en specerijen zijn krachtbronnen als het om je gezondheid gaat. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn rijk aan beschermende antioxidanten. Je doet je cholesterolgehalte een heel groot plezier als je bijvoorbeeld knoflook, kurkuma en gember aan je gerechten toevoegt.

Het allerbeste voor je cholesterol is dus een gezonde en gevarieerde voeding en een gezonde leefstijl. Eet onbewerkte voeding, gebruik volwaardige producten, beweeg voldoende, verbeter je stressbestendigheid en zorg voor voldoende ontspanning.

Voedingssupplementen voor het cholesterolgehalte
Naast voeding en leefstijl zijn er ook voedingssupplementen die je kunnen ondersteunen bij het behoud van een normaal cholesterolgehalte. Rode gist rijst staat hierom bekend, maar dat is niet altijd voor iedereen de juiste keuze. Wij hebben een cholesterolformule ontwikkeld die vrij is van rode gist rijst. Je kunt ook kiezen voor New Care Zwarte Knoflook plus. Hieronder lees je alles over deze twee formules.