17 mei 2021

Zonberscherming inside – outside

Hoewel zonnestralen gedeeltelijk worden tegengehouden door de ozonlaag, gaat een groot deel van de stralen door de huid heen. Zelfs wanneer een zonnebrandmiddel wordt gebruikt. Blootstelling aan deze zonnestralen bevordert de vorming van vrije radicalen en dat kan van invloed zijn op de conditie van onze huid.

De zon zendt  UVA en UVB stralen uit. UVB stralen zijn zonnestralen die zorgen voor een bruine kleur, maar kunnen daarnaast ook zorgen voor zonverbranding. UVA stralen werden lange tijd als onschadelijk beschouwd, omdat ze geen roodverkleuring van de huid veroorzaken. In werkelijkheid bezitten UVA stralen een krachtig penetratievermogen en brengen de vorming van vrije radicalen op gang.

Om onze huid te beschermen tegen de zon is uit onderzoek gebleken dat de ‘inside-outside’ benadering van zonbescherming effectiever is dan het gebruik van uitsluitend zonnebrandcrème. Dat betekent dus dat er naast een zonnebrandcrème ook een antioxidant supplement kan worden gebruikt om optimaal bescherming te bieden tegen de zomerzon.

Een aantal natuurlijke en lichaamseigen stoffen kan helpen de huid van binnenuit te beschermen, in goede conditie te brengen en te ondersteunen in het mooier bruin worden. Carotenoïden zijn de kleurstoffen in oranjerode vruchten en groenten, ze zijn vet oplosbaar en stapelen in de huid. Ze geven de huid een lichte teint en helpen haar beschermen tegen zonnestralen. Antioxidanten, zoals vitamine A, C en E houden de huid jong en helpen beschermen tegen ultravioletstralen van de zon. Huidmineralen zoals zink en silicium ondersteunen de stevigheid en conditie van de huid.

Samenvattend helpt de combinatie van deze natuurlijke stoffen de huid van binnenuit te beschermen tegen UV-A en UV-B stralen, werkt het als antioxidant, voedt het de huid en stimuleert het de aanmaak van pigment.